Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2010 10:45 - Национална ли е БНТ и национален ли е националният по футбол?
Автор: dragozaki Категория: Спорт   
Прочетен: 2073 Коментари: 2 Гласове:
0



Вчера в медиите изтече информация, че БНТ не е закупила правата да предава гостуванията на националния отбор по футбол в кампанията за европейското първенство през 2012 г. Оказва се, че БНТ ще има право да предава само домакинствата, а гостуванията отиват при ... ПОЗНАХТЕ: Булсатком...
Всъщност конкуренцията е най-святото правило на пазарната икономика и следва да бъде приветствана. Но след като толкова много се уповаваме на конкуренцията като пазарен принцип - за какво ни е дотирана държавна телевизия? Телевизия, която не може да си позволи да предава всички срещи на националния отбор по футбол. Всъщност остава да се питаме - защо масовият зрител ще може безпроблемно да гледа мачовете на немския национален отбор (по държавната ARD!!!) и например на португалския (по държавната RTP!!!), но тези на БЪЛГАРСКИЯ национален отбор ще могат да гледат само абонатите на Булсатком.
Оставям настрана коментарите относно качеството на продукцията, предлагана от българските национали, но в крайна сметка това си е българският национален отбор и е въпрос на чест да го гледаме и подкрепяме, независимо дали губи с голяма разлика от Кипър или, дай боже, взема точка на Англия в Лондон. Да не би гърците да се отказаха да гледат националния си отбро след световното в САЩ 94 г.? Не се отказаха, даже 10 години по-късно спечелиха европейското първенство в Португалия.
Функцията на БНТ, докато е дотирана с нашите данъци е, да бъде наистина държавна телевизия и да предлага на своите финансови донори (българските граждани) възможността да гледат спортните прояви на националните отбори във всички спортове. Ако БНТ не може да се издържа от нашите данъци и от рекламите (!!!), това означава много слаб мениджмънт и неконкуретност. След като една недотирана от бюджета телевизия може да си позволи да печели в конкуренция с БНТ, последната просто не е необходима.
Слава богу, има интернет, където гостуванията на националния отбор ще могат да се гледат, но вече имаме два свята - този на частните телевизии и интернет, от една страна, и на държавната БНТ, от друга страна.
Вторият е излишен.



Гласувай:
0



1. baimomchil - За въпрос номер 1 отговор нямам
31.08.2010 11:44
колкото до въпрос номер 2 - национален ли е националният отбор, моят отговор е НЕ - това е фирменият отбор на БФС United.
цитирай
2. dragozaki - Номер 2
31.08.2010 12:18
Ами в това е въпросът. Ако е национален, защо националната телевизия не го предава? А дали е БФС United - ако се вгледаме в националните гарнитури (много обичам тази дума!!!) и на други държави, там мениджърските интереси също играят доста силно. Просто футболът е вече много комерсиална игра. Друг въпрос е, че в други държави като че ли тези, които са в националния (връзкари или не), играят здраво... за разлика от нашите. Но това ни е националния сега, друг нямаме...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dragozaki
Категория: Други
Прочетен: 43770
Постинги: 11
Коментари: 7
Гласове: 9